Foto : noi.md |
Miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia "Infotag", Koss a spus că modul de dezvoltare a economiei moldoveneşti în continuare depinde de maniera în care Moldova va rezolva problema cu zahărul de contrabandă.
"La Piaţa Centrală din Chişinău, chiar în centrul capitalei, se vinde zahăr de contrabandă. Cantitatea acestuia este atît de mare, încît contrabanda este, pur şi simplu, imposibil de ascuns. Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat, miercuri, un raid în piaţă", a comunicat Koss.
Conducătorul uniunii a afirmat că, în prezent, zahărul de contrabandă este ambalat în pachete de un kilogram şi se comercializează tot mai rar în saci.
"Problema de bază este aceea că în Ucraina se atestă o supraproducţie de zahăr, în anul 2012 s-au produs 2,2 mil. tone, în timp ce necesarul intern al ţării este de 1,8 mil. tone. Aproape 1 mil. t de zahăr îi vor presa pe producătorii moldoveni, pentru că Ucraina nu are ieşire pe pieţele externe – în Rusia sau ţările Uniunii Europene. Chiar dacă UE va oferi un contingent producătorilor de zahăr ucraineni, acesta nu va depăşi 100 mii tone", a afirmat Koss.
Participanţii la conferinţa de presă i-au atenţionat pe jurnalişti asupra faptului că producătorii de zahăr moldoveni au prognozat contrabanda din Ucraina, dar nu în proporţii atît de mari. Livrările ilegale de zahăr ucrainean în R.Moldova au fost impulsionate de creşterea, din 1 ianuarie 2013, a TVA la zahăr de la 8% la 20%, făcînd ca acest produs să fie necompetitiv pe piaţa internă.
"În contrabanda cu zahăr se întrevede o schemă organizată cu implicarea unor funcţionari publici. Zahărul este introdus de către grupuri criminale bine organizate. Partea leului din zahărul ucrainean ajunge legal în Transnistria", a subliniat Alexander Koss.
În conferinţa de presă s-a menţionat faptul că pierderile bugetului Republicii Moldova de pe urma contrabandei cu zahăr şi majorării TVA ar putea ajunge la 180 mil. lei.
"În plus, există un pericol real ca Moldova să piardă complexul de zahăr şi sfeclă, care aduce 1,5 mld. lei. Este important că acest sector are perspective bune, ţinînd cont de posibilitatea de exporturi cu zahăr către Rusia şi ţările UE", a estimat Koss. Totodată, el a opinat că această cantitate mare de zahăr de contrabandă, care potrivit producătorilor autohtoni se introduce într-o manieră atît de "nechibzuită şi fără orice sancţiuni", reprezintă un pericol fatal pentru sector. Alexander Koss susţine că din cauza situaţiei curente de pe piaţa zahărului, mulţi crescători de sfeclă ar putea să renunţe la cultivarea acesteia din cauza problemelor financiare, pentru că fiecare hectar cere investiţii de 22-25 mii lei. "Noi prevedem că suprafeţele de sfeclă se vor reduce cu aproximativ 15-20%, în anul 2013", a prognozat specialistul.
Participanţii la conferinţa de presă au adus exemple de anunţuri în presă prin care se oferă zahăr de contrabandă la preţul de 9-10 lei, în timp ce preţul mediu angro al zahărului autohton este de 10,9 lei pentru un kilogram.
"Miopia şi inacţiunea organelor de drept din R.Moldova în combaterea zahărului de contrabandă ne pun în gardă", a spus Koss.
În conferinţa de presă s-a anunţat că colectivul este în aşteptarea lecturii a doua a proiectului de lege privind modificarea achitării TVA şi a reducerii acesteia la zahăr de la 20% la 8%, considerînd că aceasta va permite zahărului de fabricaţie autohtonă să concureze cu zahărul ucrainean de contrabandă.
Sursa: NOI.MD
Комментариев нет:
Отправить комментарий