Acționarii minoritari ai Băncii de Economii au votat împotriva unei emisii suplimentare de acțiuni. Banca de Economii nu va fi salvată nici de stat, nici de către acționarii minoritari.
Astfel, săptămâna trecută comisia parlamentară a amânat luarea deciziei cu privire la alocarea a 200 mln. lei ca ajutor de la stat, în legătură că lipsea hotărârea acționarilor minoritari despre emisia suplimentară. Astăzi a devenit cunoscut faptul că emisia suplimentară, de tip închis, a acțiunilor Băncii de Economii (BEM) în suma de 355 mln. lei nu va avea loc. „Împotrivă” s-au pronunțat 41,46 % din acționari, ”Pentru” – 58,54 % de acționari, de fapt acționarul majoritar în persoana statului care posedă 56,13 % din acțiuni.
După cum i s-a comunicat agenției „Infotag” la BEM, chestiunea a fost examinată la adunarea extraordinară a acționarilor băncii, la care au participat 96,52 % de acționari cu drept de vot. S-a propus aprobarea unei emisii închise în mărime de 71 mln. acțiuni cu o valoare nominală de 5 lei fiecare.
Necesitatea de majorare a capitalului statutar al băncii printr-o emisie suplimentară închisă, în sumă de 355 mln. lei, apăruse după ce banca a terminat anul 2012 cu pierderi de 313 mln. lei. În plus la aceasta, spre sfârșitul anului cota de credite compromise a crescut până la 55,28 %, ceea ce în valoare bănească constituie circa 1,5 mlrd. lei (conform datelor de la noi.md).
Acționarii minoritari așteptau un ajutor din exterior și o parte dintr-înșii, care se află sub controlul lui Filat, îi convingea pe ceilalți să accepte emisia suplimentară a acțiunilor. Însă, după sosirea noutăților despre imposibilitatea de a primi un ajutor de la stat, despre problemele pe care le are statul însuși în relațiile cu instituțiile internaționale financiare, precum și pe fundalul scoaterii banilor și continuării furtului de către managementul „filatelist”, acționarii minoritari au luat decizia să minimizeze pierderile posibile fără a mai ține cont de asigurările fostului premier. Or, în caz de emisie suplimentară pachetele de acțiuni ale minoritarilor s-ar fi pomenit diluate sau ei ar fi fost nevoiți să răscumpere singuri noile acțiuni, investind niște bani suplimentari într-o bancă „proastă”. O asemenea schemă își are rostul doar în cazul când există încrederea în management și înțelegerea faptului că banca va primi tot ajutorul necesar din afară.
Acum însă situația se prezintă ca o declanșare a procedurii falimentului băncii. În afară de problemele de ordin financiar, pe dosarul BEM au fost pornite 12 cauze penale, investigația unuia dintre ele a și fost finiată de CNAC, iar materialele – transmise la Procuratura Generală. În dosar figurează și fostul șef al BEM Grigorie Gacichevici. În legătură cu toată această situație se pare că managementul se va ocupa activ de ștergerea urmelor schemelor ilicite de scoatere a banilor și nu de salvarea băncii. Iar falimentul se prezintă ca cea mai simplă cale de a scăpa de la răspundere. Și lui Vlad Filat, de asemenea, el îi convine, la fel ca și vânzarea băncii planificată de dânsul anterior.
Комментариев нет:
Отправить комментарий