четверг, 4 апреля 2013 г.

Organizațiile de tineret protestează împotriva proiectului de lege propus de liberali



Foto : meta.ua
Organizațiile de tineret "Ileri", "Voievod", "Scutul moldovenesc", "Guvernul Tineretului al Republicii Moldova" și "Guvernul Tinerilor din Găgăuzia" au emis un comunicat de presă în care au supus criticilor severe proiectul de lege înaintat de Partidul Liberal cu privire la politicile lingvistice în Republica Moldova, care interzice învățămîntul în limba rusă.

Potrivit președintelui mișcării de tineret "Ileri", Nina Dimoglo, proiectul de lege potrivit căruia limbile oficiale în Găgăuzia ar trebui să fie găgăuză și română putea fi propus doar de oameni care nu știu nimic despre Găgăuzia. "Găgăuzia este singura regiune din Republica Moldova, populată compact de aproximativ 15 naționalități. Ceea ce doresc liberalii este o utopie, pentru că în limba găgăuză vorbesc nu mai mult de jumătate din populație, iar în cea moldovenească – de trei ori mai puțin. Găgăuzia nu este gata pentru asta. Și atare măsuri noi le calificăm drept discreditare și propagandă murdară", a spus Dimoglo.

Liderul Guvernului Tinerilor Găgăuziei, Iaroslav Bulgaru, a declarat că inițiativa contravine legislației internaționale și republicane. "Ea seamănă cu un PR ieftin și cu o încercare de a cîștiga bonusuri în fața ipocriților din statul vecin – România", a spus Bulgaru.

"Astăzi, situația economică și politică în Republica Moldova este extrem de instabilă și, cu siguranță, nu este timpul potrivit pentru a aborda problema limbii. De asemenea, nu este clar de ce a apărut necesitatea urgentă de a exclude din comunicare limba rusă. Ștefan cel Mare și Dimitrie Cantemir au posedat bine această limbă și acest lucru a avut doar o influență pozitivă asupra dezvoltării regiunii. Doar cunoașterea limbilor străine este cel mai important factor în dezvoltarea diplomației și a societății în general și cu cît mai multe limbi vom cunoaște, cu atît mai înalt va fi nivelul nostru de dezvoltare", a declarat președintele Mișcării de Tineret ”Voievod”, Nicolae Pascaru.

Pe 26 martie, Partidul Liberal a înregistrat în Parlament un proiect de lege cu privire la politicile lingvistice în Republica Moldova, care prevede recunoașterea limbii române drept limba oficială a Republicii Moldova, desființarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică și privează minoritățile etnice din Moldova de dreptul la învățămînt în limba lor maternă.

Anterior, dezacordul față de proiectul cu privire la politicile lingvistice în Republica Moldova și l-a exprimat Congresul Civic.


Sursa: NOI.MD 
Autor: Pascaru Olga

Комментариев нет:

Отправить комментарий