вторник, 19 марта 2013 г.

PENTRU GREȘELILE EUROPOLITICIENILOR VA PLĂTI POPORUL

O istorie fără precedent a „salvării economiei din zona euro” ni se prezintă, astăzi, în Cipru. În acest stat, care până mai ieri se poziționa drept un viitor „centru financiar mondial” și o „insuliță a stabilității” în apele tulburi ale crizei economice mondiale, colectarea banilor pentru salvarea sistemului bancar a fost pusă pe seama poporului. 

Anume locuitorii Ciprului, precum și ceilalți deponenți la băncile cipriote vor trebui să achite un % considerabil în urma taxării depozitelor ce la aparțin, în plus la toate achitarea se va face prin metoda atacului raider – oamenii nu vor putea să-și retragă banii până nu vor plăti taxa. Declanșând acest atac, președintele Ciprului a dat deja dispoziția de blocare a tuturor conturilor deponenților. 

Băncilor pe întreg teritoriul acestei țări le sunt interzise orice transferuri bănești sau plăți de la depozite. Conform unui comunicat al site-ului cipriot de știri www.24h.com.cy cu trimitere la documentul oficial ce i-a fost pus la dispoziție, într-o scrisoare a Băncii Naționale a Ciprului cu titlu confidențial, din 16 martie 2013, se spune că această instituție interzice „provizoriu, până la indicațiile care vor urma… efectuarea oricăror achitări sau transferuri de capital prin intermediul sistemului de plăți, în formă de cliring sau de plată directă, care funcționează în limitele republicii sau peste hotarele ei, inclusiv în cadrul unei singure instituții de creditare”. 

„Mass-media califică acest pas drept o „nouă lovitură aplicată băncilor cipriote”. Pe site-ul BNC nu este nici o informație despre această scrisoare, ultimul comunicat oficial având data de 8 martie. Telefoanele indicate pe site-ul băncii nu răspund”, relatează www.kommersant.ua. 

Taxarea forțată a depozitelor constituie de la 3 până la 7 % din suma depunerii pentru cetățenii ai căror depozite nu depășesc 100 000 de euro și 12,5 % pentru sumele de depuneri mai mari decât cea arătată. Așadar, fiind supus șantajului din partea Uniunii Europene, Ciprul expropriează nu banii care aparțin corporațiilor cu profituri grase, ci mijloacele întregului popor, recurgând la o acțiune de sorginte pur totalitară, în flagrantă contradicție cu „valorile democratice europene”. Finanțarea programului anti-criză, care este necesar pentru ca Ciprul să-și păstreze statul de țară-membru al zonei euro, președintele Ciprului a hotărât s-o facă pe calea jefuirii propriului popor, care este gata să stea zile și nopți în rând la bănci și bancomate, numai să-și scoată banii. Pentru încălcarea legii cu privire la plata taxei pe depozit cetățeanul simplu al Ciprului riscă până la 3 ani pușcărie. 

Legea despre taxarea forțată a depozitelor bancare, impusă Ciprului de Grupul European, a provocat panică în mediul deponenților ciprioți și, în pofida faptului că toate băncile vor fi închise până marți, începând cu ziua de sâmbătă poliția Ciprului se află în stare de alertă maximă de teama unor altercațiii sociale de proporții. 

În Spania și Italia, de asemenea, se așteaptă scoaterea în masă a banilor din bănci, dat fiind faptul că nu mai există garanții de păstrare a lor. După cum consideră experții, „talmeș-balmeșul cipriot” va însemna un nou cerc pe spirala crizei economice mondiale. Premizele deja se manifestă – la începutul săptămânii curente euro s-a pornit să scadă în ritm intens și, conform opiniei specialiștilor din domeniu, trendul negativ al monedei unice va continua.

Комментариев нет:

Отправить комментарий