вторник, 26 марта 2013 г.

Deocamdată, se discută „profilul” premierului. Pe când să aşteptăm „personificarea”?


Săptămâna aceasta, şeful statului a început consultările cu fracţiunile parlamentare privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. Miercuri, 20 martie, Nicolae Timofti s-a întâlnit cu reprezentanţii formaţiunilor care au constituit fosta Alianţă pentru Integrare Europeană – PLDM, PL şi PD. Opoziţia parlamentară, care optează pentru alegeri anticipate, a anunţat că nu va participa la consultări şi nu va susţine niciun candidat.

Preşedintele a menţionat anterior că Legea Supremă îl obligă să consulte fracţiunile parlamentare în privinţa identificării candidaturii premierului, iar consultările ar putea să dureze aproximativ 2 săptămâni. După întâlnirea de miercuri, şeful statului nu s-a pronunţat în privinţa posibilului candidat. Nicolae Timofti a făcut doar aprecieri generale despre faptul că discuţiile au fost constructive, despre necesitatea păstrării cursului european şi evitarea alegerilor anticipate. Ceea ce înseamnă că părţile au rămas pe aceleaşi poziţii ireconciliabile, iar deciziile vor fi luate în culise, nu la Preşedinţie.

Chiar dacă liberal-democratul Valeriu Streleţ a declarat, după întrevederea cu şeful statului, că „nu este momentul pentru a da nume”, el a reiterat că partidul nu şi-a modificat poziţia adoptată anterior în privinţa viitorului prim-ministru şi că această poziţie i-a fost prezentată lui Nicolae Timofti. Urmând ca şeful statului să decidă dacă o face publică sau nu. Candidatul fatal al PLDM este, evident, şeful formaţiunii, Vladimir Filat. Streleţ a opinat că nu este cazul să se ia decizii pripite, menţionând că nu s-a ajuns, deocamdată, la negocierile care vizează persoane şi funcţii. În cazul acesta, ne întrebăm ce se negociază? Ne îndoim că doar valori şi principii. Or, anume funcţiile şi persoanele fac obiectul acestor discuţii.

Anume din acest motiv liberalii au reiterat după consultările cu şeful statului că nu vor susţine candidatura lui Vladimir Filat la funcţia de premier. Restul, afirmaţiile despre criteriile pe care le-au pregătit şi în baza cărora vor fi examinate candidaturile înaintate, este doar retorică.

Deputatul PL, Corina Fusu, a confirmat că şeful statului i-a consultat în privinţa candidaturii lui Vladimir Filat: „Ne-a fost pusă o aşa întrebare. Noi am zis că avem anumite criterii şi că nu judecăm persoane, ci judecăm după aceste criterii. PL nu va susţine candidatura lui Vlad Filat la funcţia de premier.”

Şeful democraţilor Marian Lupu a încercat să ne convingă că, la moment, identificarea candidaturii premierului nu este nici pe departe subiectul principal în cadrul discuţiilor cu preşedintele ţării. „Problema personificării noului Guvern este ultima întrebare pe agenda discuţiilor”, a declarat el. Cum nimic nu poate să fie prea simplu pentru falnicul om de stat atunci când vine vorba de treburile ţării, spicherul a afirmat că discuţiile trebuie să fie mai complexe, iar până la identificarea unui candidat pentru funcţia de premier ar trebui urmate mai multe etape. Dar oare preşedintele nu a iniţiat consultările anume pentru identificarea candidatului? Pentru că asta îi cer şefului statului Legea Supremă. Care să fie atunci subiectele principale? Şi câte vor fi etapele şi când va sosi momentul?



Deocamdată, şeful democraţilor consideră că trebuie să continue discuţiile între reprezentanţii celor trei formaţiuni foste majoritare, „pe platforma 3+3+3”, pentru a asigura schimbări în cadrul Guvernului, în mecanismele de funcţionare ale Executivului. Şi abia după asta se va ajunge „la crearea unui profil al prim-ministrului şi a miniştrilor”. Dar cu atâţia paşi şi etape, este greu de presupus când se va trece de la „profil” la persoane reale.

Pretinsele tratative purtate de aşa-zisul eşalon doi al celor trei partide nu înseamnă decât tragere de timp, judecând după declaraţiile nebuloase ale protagoniştilor despre valori, principii, mecanisme, criterii etc. Între timp, adevăratele tratative şi aranjamente se fac în altă parte şi pe alte principii.

Noi nu vrem să schimbăm „шило на мыло”, a punctat Lupu, dând foarte clar de înţeles că ei şi nu preşedintele vor desemna candidatul, dacă se doreşte „ca opţiunea preşedintelui să fie susţinută în Parlament”.

Şi dacă preşedintele va propune un candidat la şefia Guvernului care nu va fi susţinut în Parlament? Acesta poate fi dizolvat, aşa cum prevede Constituţia, în termen de 45 de zile de la prima solicitare a preşedintelui şi dacă au fost respinse cel puţin două solicitări de învestitură.

Acum depinde când se va face prima solicitare. Judecând după ceea ce au declarat politicienii după întâlnirea cu preşedintele Timofti, ei nu se grăbesc, pentru că înţelegerile, aranjamentele, împărţelile sunt departe de a fi terminate. Va aştepta şeful statului rezultatul tuturor acestor vânzoleli de culise sau îşi va asuma o decizie pe cont propriu, cu riscul ca aceasta să nu mulţumească pe toată lumea? Preşedintele afirma recent că şansele sunt egale pentru toţi, iar candidatul va fi găsit, pentru că „nu este lipsă de cadre”. Printre cei cu „şanse”, preşedintele l-a inclus şi pe actualul premier Filat.

Să fie şansele lui Filat mai mari decât ale celorlalte „cadre” potrivite pentru funcţia de prim-ministru? Oricât ar părea de incredibil, dar subiectul loialităţii preşedintelui ţării faţă de partidele politice a devenit chiar obiect de studiu în sondaje de opinie. Potrivit datelor unui sondaj comandat de un post de televiziune, 13 la sută din respondenţi consideră că Partidul Liberal Democrat ar fi cel mai favorizat de către şeful statului. Prin urmare, ar trebui să deducem că şi liderul acestui partid ar fi mai agreat de Timofti. Iată, deci, de unde vine supărarea şefului liberalilor Mihai Ghimpu. Iar supărarea pare să fie reciprocă, pentru că preşedintele Timofti se lamenta recent că vorbeşte şi cu Filat, şi cu Lupu, dar cu Ghimpu nu prea, pentru că acesta „este ocupat cu alte activităţi, iese des pe la televiziuni. Probabil, nu are timp”. 

Cel mai probabil, preşedintele va aştepta totuşi să i se dea un candidat de-a gata şi sigur din toate punctele de vedere. Şi acest candidat ar putea fi chiar Vladimir Filat, dacă se vor face înţelegerile aşa cum trebuie. Iar înţelegerile se vor face, pentru că există interese. 

Cine şi cu ce se va alege, vom vedea în viitorul apropiat. Ghimpu dă iarăşi de înţeles că cineva ar putea smântâni oalele, iar altcuiva i-ar putea reveni borta covrigului. 

Pe ce valori şi principii se vor înţelege? „Opţiuni” se întrevăd destul de multe: funcţia de procuror general, doi judecători la Curtea Constituţională. Trebuie să mai luăm în calcul şi promisiunea liberal-democraţilor de a discuta cu comuniştii despre posibilitatea demiterii preşedintelui Parlamentului, descinderile de la Vamă, dosarele de la Procuratură. Şi apoi câte alte capete de vorbă mai pot fi găsite. 

Ioana FLOREA

Sursa: flux.md

Комментариев нет:

Отправить комментарий