Liberalii lui Ghimpu s-au adresat la Curtea Constituțională în speranța obținerii unei decizii neconstituționale.
Ghimpu își întemeiază recursul pe faptul că, în 1994, denumirea ”limba moldovenească” ”a apărut în rezultatul acțiunilor unui stat străin”. Este clar că el se referă la ”prietenul” său – Rusia.
I-am propus site-ului NOI.md să posteze mai jos poze ale documentelor Cancelariei Moldovei din sec. XVIII - începutul sec. XIX, cînd Moldova era vasală Turciei, publicate din greșeală de Academia Română în 1952. Aceste fotografii dovedesc documentar cum își numeau moldovenii limba.
După cum se poate vedea din aceste documente, spre marele regret al lui Ghimpu, Guțu și al asociaților antimoldoveni ai lor, strămoșii noștri își numeau limba ”moldovenească”.
De ce noi trebuie să-i spunem altfel? Pentru că așa vrea Ghimpu, Guțu și protectorii lor din statul vecin. Pentru că doamnele și domnii ăștia distrug metodic statalitatea moldovenească și denumirea limbii în acest caz este un element esențial. E ceva clasic!
Poate cîndva ne-a și dictat cineva ceva, dar tocmai am răsuflat ușurați, că nu se știe de unde au apărut alde Ghimpu și Guțu, care ne dictează cum să ne numim ca popor, cum să ne numim limba, cum să facem afaceri cu alte țări și așa mai departe.
Strămoșii mei pe care îi cunosc se trag din 1711 și toți se numeau întotdeauna moldoveni. Îl țin minte pe străbunicul meu, care se numea moldovean. Evident, despre aceasta i-au spus strămoșii noștri mai îndepărtați, iar acestora din urmă – alții încă mai îndepărtați. Pe acești strămoși nimeni nu i-a inventat, ei au dat naștere unor descendenți reali, care la fel își spun moldoveni.
Apropo, pentru persoanele vizate, numele nostru de moldoveni este consfințit și în numeroa documente istorice. Ca exemplu se pot vedea documentele cuprinse în colecția Documente privind istoria Moldova, seria A editate de Academia Republicii Populare Române (Documente privind istoria Moldovei. Veacul XV A. Moldova. Vol.II (1476-1500) , Documente privind istoria Moldovei. Veacul XVI A. Moldova. Vol.II (1551-1570) etc. ) și Ispisoace și Zapise publicate de Gh.Ghibănescu precum și multe alte documente de epocă în care permanent se scrie despre „domn al țării Moldovei” și „boierii noștri moldoveni”.
Însă, cum se spune, "posibilitățile demagogiei sînt nelimitate" și Ghimpu (dar poate Guțu) se poate încumeta să dovedească că strămoșii noștri concreți tot rușii i-au inventat.
Cred că noi și urmașii noștri vom face tot posibilul pentru a nu crede în aceasta.
Vasile Balan
Комментариев нет:
Отправить комментарий