воскресенье, 26 мая 2013 г.

Ion Butmalai face noi dezvăluiri în dosarul atacurilor raider

Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Alexandru Tănase, şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi, sînt complici la atacurile raider asupra Băncii de Economii. Despre aceasta anunţă deputatul PLDM, secretarul Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Ion Butmalai, care a expediat presei o declaraţie în acest sens.

Potrivit Agenţiei "Infotag", în declaraţia sa, Butmalai susţine că deţine aceste informaţii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), care a trimis pe adresa Comisiei o scrisoare în care se spune că:

"SIS deţine informaţia potrivit căreia, la 7 aprilie 2012, schema de legalizare a unor acţiuni de tip raider a fost determinată în cadrul unei întîlniri secrete ce a avut loc la Biroul lui Dorin Damir (omul de încredere al lui Vlad Plahotniuc), din strada Al. Lăpuşneanu, la care au participat Alexandru Tănase, Mihai Poalelungi, Victor Berlinschi (reprezentantul acţionarilor minoritari ai Băncii de Economii) şi o judecătoare de la Curtea de Apel Chişinău. Ultima, cunoscută ca fiind protejata lui Mihai Poalelungi, a refuzat categoric să emită o hotărâre judecătorească prin care să anuleze interdicţiile Băncii Naţionale, iar în consecinţă, la 27 aprilie, viceguvernatorul Băncii Naţionale a emis permisiunea de deţinere a cotei de participare celor patru societăţi ruseşti pe baza ordonanţelor emise de judecătorii Plugari și Orîndaş. Este vorba despre Banca de Economii SA, unica cu capital majoritar de stat care a fost una dintre ţintele atacului raider din anul 2011".

În declaraţia sa, Ion Butmalai afirmă că schema atacului raider a fost pusă în aplicare cu ajutorul judecătorului din partea R.Moldova la CEDO, Mihai Poalelungi, pînă la desemnarea acestuia în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

"La întoarcerea sa de la Strasbourg, Mihai Poalelungi a continuat să presteze servicii de logistică şi consultanţă beneficiarilor atacurilor raider, indicînd asupra modului în care urma să se procedeze, astfel încît victimele atacurilor raider să nu-şi mai poată recupera proprietăţile pierdute prin instanţele de judecată din Moldova, dar şi să fie condamnate definitiv la închisoare, amînînd prin influenţa pe care o are şi examinarea dosarelor în instanţele internaționale", a dezvăluit Butmalai.

În ceea ce priveşte hotărârile din ultima perioadă pronunţate de Curtea Constituţională, Butmalai afirmă că aceasta a devenit una eminamente politică şi chiar anticonstituţională.

"Afirm cu tărie că aceste decizii nu sînt produsul unui control riguros al constituţionalităţii actelor emise de Legislativ, ci reprezintă teze politice menite să obstrucţioneze nu doar activitatea Parlamentului, dar şi parcursul european la care s-a angajat statul şi societatea noastră. Membrii CC au manifestat plenar partizanat politic, parţialitate şi servilism unor structuri obscure aflate în spatele Partidului Democrat pe care au ajuns să-l şi conducă din funcţii cheie partinice şi din cadrul Parlamentului R.Moldova", spus Butmalai.

Ion Butmalai a solicitat Procuraturii Generale să investigheze informaţiile oferite de SIS şi să prezinte în Parlament un raport în acest sens.

Комментариев нет:

Отправить комментарий