среда, 3 апреля 2013 г.

Ex-ministrul afacerilor interne în Guvernul Filat vorbește despre eșecul reformei MAI


Ex-ministrul afacerilor interne în Guvernul Filat vorbește despre eșecul reformei MAI. Generalul Victor Catan a declarat într-un interviu pentru radio ”Europa Liberă” că ”Această reformă nu va aduce rezultate”.

”Această reformă nu va aduce rezultate, dacă va exista centralizarea excesivă, ca pe timpurile sovietice (chiar şi atunci s-a recurs la înfiinţarea poliţiei municipale); doi: Ministerul de Interne încearcă să se debaraseze de Departamentul Trupelor de Carabinieri căruia, conform concepţiei reformării Ministerului de Interne, îi revenea misiunea de asigurare a ordinii publice şi restabilirea ordinii publice, în caz de dezordini în masă, vasăzică o funcţie efectivă. Actualmente ei nu au atribuţii directe în asigurarea ordinii publice şi restabilirea ordinii publice. Ei sunt ca o structură aferentă Ministerului de Interne, la solicitarea Poliţiei, ei patrulează, activează”, a spus ex-ministrul MAI.

În opinia lui Victor Catan ” Ministerul de Interne a făcut o gafă foarte mare prin faptul că a subordonat Departamentul de Urmărire Penală Inspectoratului General de Poliţie şi l-a transformat într-o subdiviziune specializată. Conform Codului de Procedură Penală, această structură trebuia să fie independentă organizaţional, ca să-şi exercite funcţia. Acuma se află în subordinea Poliţiei şi ce va spune şeful Inspectoratului de Poliţie, aceea va fi”.  

”Poliţia şi-a asumat obligaţiuni care nu sunt în competenţa ei, cum este asigurarea măsurilor de înfăptuire a justiţiei, cu aducerea martorilor, escortarea deţinuţilor şi alte funcţii care nu sunt în competenţa sa. Tot Inspectoratul de Poliţie se divizează, nu e cum era înainte, Poliţia de stat, cu atribuţii de asigurare a ordinii publice, de profilaxie generală şi individuală a criminalităţii. Acuma va fi Inspectoratul de Investigaţii, care va duce activitatea operativă de investigaţie în documentarea şi descoperirea crimelor şi Inspectoratul de Patrulare. Ce înseamnă Inspectoratul acesta de Patrulare? Patrularea este un element de asigurare a ordinii publice pe timpul revoluţiilor, atunci când se patrulează imens de către formaţiuni militare şi aşa mai departe.
Victor Catan menționează că ”Lichidarea poliţiei municipale este cea mai gravă situaţie care poate duce la lichidarea sistemului de ocrotire a ordinii publice în localităţi. Fiindcă autorităţile publice puteau să finanţeze poliţia municipală, să asigure baza tehnico-materială, ei puteau cere de la poliţie când, unde, cine şi cum trebuie de acţionat pentru asigurarea ordinii respective. Actualmente - nu. Va veni din centru cineva să patruleze localităţile şi ce vor vedea? Criminalii, când văd maşinile de patrulare, se vor duce într-o parte şi vor cădea sub presiunea poliţiei oamenii cinstiţi, oamenii care respectă legea”.

Amintim, că ocupînd funcția de ministru al afacerilor interne, Victor Catan a vorbit în repetate rînduri despre necesitatea reformei MAI, fiind efectuate în acest sens doar micșorări de salarii și a plăților sociale pentru polițiști, pe care Catan i-a îndemnat să riposteze acțiunilor de protest ale pensionarilor și opoziției parlamentare.

Комментариев нет:

Отправить комментарий