четверг, 4 апреля 2013 г.

Acţionarii minoritari ai BEM au votat împotriva emisiei suplimentare de acţiuni



Foto: click.md
Emisia suplimentară de acţiuni ale Băncii de Economii în valoare de 355 milioane de lei nu va avea loc. Împotriva emisiei au votat 41,46% din acţionari, iar pentru – 58,54% din acţionari, în special acţionarul majoritar în persoana statului, care deţine 56,13.

Surse din cadrul BEM au relatat pentru "Infotag" că subiectul a fost discutat la adunarea generală a acţionarilor, la care au participat 96,52% de acţionari cu drept de vot. În cadrul adunării s-a solicitat aprobarea emiterii a 71 mil. acţiuni cu nominalul de 5 lei fiecare.

Anterior, Centrul Naţional Anticorupţie a finalizat investigarea unui dosar care se referă la activitatea BEM şi a transmis materialele dosarului penal Procuraturii Generale. Dosarul se referă la încălcarea regulilor de creditare, în special acordarea unui singur agent economic a cinci credite în sumă de 4,53 mil. euro şi alte 3,95 mil. lei cu încălcarea regulilor de creditare. În acest dosar figurează cinci învinuiţi, printre care şi fostul şef al băncii, Grigorii Gacichevici. În legătură cu situaţia de la BEM au fost deschise 12 dosare penale.

Necesitatea de a majora capitalul social al băncii prin intermediul unei emisii suplimentare de acţiuni pentru suma de 355 mil. lei a apărut după ce banca a finalizat anul 2012 cu pierderi de 313 mil. lei. Mai mult, la finele anului, cota creditelor neperformante a atins 55,28% din portofoliul de credite.

Despre necesitatea majorării capitalului băncii nu o singură dată a vorbit şi guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu. El consideră că este necesar majorarea capitalului cu 500-700 mil. lei pînă la 31 martie 2013.

Guvernul a decis să aloce 200 mil. lei pentru îmbunătăţirea situaţiei la BEM, cu condiţia ca acţionarii minoritari să contribuie cu încă 155 mil. lei. Pentru aprobarea emisiei sînt necesare 2/3 din voturile acţionarilor.

Pentru examinarea situaţiei în cadrul BEM a fost creată o comisie specială, după ce mai multe partide, instituţii de stat şi reprezentanţi ai societăţii civile au abordat problema ilegalităţilor comise în cadrul băncii.
 
Sursa: noi.md

Комментариев нет:

Отправить комментарий