Fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pârlog, ar putea prelua conducerea Procuraturii Generale, după ce candidatura acestuia a fost înaintată, miercuri, 27 martie, de Comisia pentru desemnarea candidatului la funcţia de procuror general.
După mai bine de şase ore de deliberări, timp în care fiecare candidat a fost intervievat de membrii comisiei, Pârlog a reuşit să acumuleze cel mai mare număr de voturi din partea experţilor. Ulterior, candidatura desemnată va fi propusă preşedintelui Parlamentului, care va decide dacă o va înainta sau nu spre adoptare Legislativului.
„Comisia a decis. Domnul Pârlog a fost anunţat în calitate de candidat la funcţia de procuror general. Hotărârea intră în vigoare la data adoptării”, a declarat preşedintele comisiei speciale, Corneliu Gurin.
Este de notat faptul că, iniţial, dosarul fostului ministru al Justiţiei a fost respins de membrii comisiei, pe motiv că nu ar fi întrunit numărul necesar de voturi. Vitalie Pârlog a contestat această decizie, fiind, ulterior, reinclus în competiţie.
Ghimpu nu mai vrea depolitizarea instituţiilor de drept
Decizia controversată a comisiei a provocat discuţii şi reacţii aprinse. Faptul că un fost ministru de pe vremea guvernării comuniste ar putea prelua conducerea Procuraturii Generale l-a iritat, în special, pe şeful liberalilor Mihai Ghimpu. Acesta a declarat că, în cazul în care foştii săi colegi de coaliţie vor vota pentru Vitalie Pârlog, atunci partidul pe care îl conduce va trece în opoziţie. „Nu îl vom susţine pe Pârlog, pentru că este omul comuniştilor. El a fost şi prim-ministru pentru 11 zile pe timpul comuniştilor. Dacă votează PLDM sau PD, atunci să guverneze ei. Noi nu mai participăm la o guvernare de dragul intereselor cuiva”, a spus Ghimpu.
Mai mult decât atât, Ghimpu a sugerat că nu-şi doreşte ca funcţia de procuror general să fie depolitizată, deoarece, potrivit lui, „concursul şi depolitizarea instituţiilor de stat permite ca în fruntea acestora să ajungă cei cu interese”. „În toată lumea, cei care îşi asumă actul guvernării primesc funcţii. Noi nu avem nicio pârghie, nicio instituţie de drept. Nu este depolitizare. Noi, fracţiunea PL, nu mai susţinem acest lucru de azi înainte”, a subliniat Ghimpu. Şi liberal-democraţii sunt împotriva lui Pârlog.
Comuniştii ar putea susţine candidatura lui Pârlog
De cealaltă parte, preşedintele comuniştilor Vladimir Voronin a salutat candidatura propusă şi a menţionat că fracţiunea sa ar putea să-l voteze pe Pârlog, dacă va fi propus de spicherul Marian Lupu. „Vitalie Pârlog s-a promovat nu rău în calitate de ministru al Justiţiei. Îmi pare că este o persoană foarte pregătită. În orice caz, opinia noastră despre dumnealui în timpul când el a fost ministru al Justiţiei a fost extrem de pozitivă. Rolul unei persoane este important, dar este important nu mai puţin cum o să fie creat acest colectiv în care o să activeze această persoană”, a spus liderul comunist.
Cine este Vitalie Pârlog?
Vitalie Pârlog s-a născut la 28 iulie 1974, în oraşul Nisporeni. Între anii 1992 şi 1997 a studiat la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Departamentul Drept, specialitatea Drept internaţional. Pe 20 septembrie 2006, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova, Vitalie Pârlog este numit în funcţia de ministru al Justiţiei. El şi-a păstrat funcţia de ministru şi în noul Guvern format de Zinaida Greceanâi la data de 31 martie 2008.
Între 14 şi 25 septembrie 2009 a deţinut interimatul şefiei Cabinetului de Miniştri, înainte ca guvernarea să fie transferată de la comunişti la Alianţa pentru Integrare Europeană. În perioada 2007-2009 a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Din 2009 până în prezent este şeful Asociaţiei Obşteşti „Alianţa pentru Justiţie şi Drepturile Omului”.
Комментариев нет:
Отправить комментарий