вторник, 19 марта 2013 г.


Iurie Roşca: Singura posibilitate de a evita abuzurile din partea funcţionarilor este înăsprirea drastică a sancţiunilor

Foto: trm.md
"Singura posibilitate de a evita abuzurile de putere din partea funcţionarilor publici este înăsprirea drastică a sancţiunilor împotriva acestora", consideră fostul vicepremier pe problemele instituţiilor de forţă, Iurie Roşca.

Solicitat de reporterul "INFOTAG", Roşca a menţionat că "în fond nu ar fi nici o problemă dacă demnitarii şi funcţionarii publici ar beneficia de salarii şi indemnizaţii mari, atît timp cît banii publici ar fi gestionaţi corect".

"Dar atît timp cît ne confruntăm cu abuzuri de putere şi delapidarea banilor publici din partea funcţionarilor, evident acest lucru este imoral. Dar cei, care iau decizii, aceia îşi stabilesc şi recompensele. Problema corupţiei şi a delapidării banilor în organele de stat s-ar rezolva foarte simplu, dacă s-ar majora substanţial amenzile pentru administrarea ilegală şi iresponsabilă a patrimoniului public. De exemplu, ai luat mită de 100 de lei, faci 25 de ani de închisoare, ai luat 101 lei ‒ închisoare pe viaţă. Atunci vă asigur că nimeni nu ar mai lua niciodată mită. Noi însă ce facem? Stabilim amenzi minime sau pedepse cu suspendare", a spus Iurie Roşca, precizînd că dacă într-adevăr şi-ar dori, autorităţile ar putea soluţiona problema delapidării banilor publici şi a abuzurilor de putere din partea funcţionarilor.

Sursa citată a menţionat că a încercat să promoveze majorarea amenzilor însă nu a reuşit. 

"Aşa este sistemul, iar prin votul universal este imposibil să creezi o elită administrativă morală. Sistemul generează corupţie, imoralitate şi delapidarea banilor publici", a spus Iurie Roşca.
Sursa: Noi.md

Комментариев нет:

Отправить комментарий