понедельник, 25 марта 2013 г.

Fost angajat şi acţionar al BEM — vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă


Neagă existenţa unui conflict de interese, dar nu neagă faptul că ar fi interesat ca problema Băncii de Economii să fie soluţionată. Membrii Comisiei de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la Banca de Economii SA nu recunosc faptul că ar avea un interes anume să se ocupe de acest subiect. Totodată, s-a demonstrat că cel puţin unul dintre ei deţine acţiuni la banca sus-menţionată.
Deputatul PCRM Veaceslav Bondari deţine 110 acţiuni la Banca de Economii, potrivit declaraţiei de venit la momentul alegerii sale în Parlamentul R. Moldova, scrie adevărul.md. Bondari susţine că ar fi fost obligat să cumpere aceste acţiuni, dar că acest fapt nu-i poate influenţa deciziile pe care le va lua în calitate de vicepreşedinte al comisiei parlamentare de anchetă. Totodată, până în prezent, doar unul dintre membrii comisiei s-a arătat deranjat că ar exista un conflict de interese.

Membrii comisiei de anchetă «cu musca pe căciulă»

Pe 21 februarie, Parlamentul R. Moldova a constituit o comisie de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la Banca de Economii (BEM), adică pachetul de control (56,13%). Comisia urmează, timp de 30 de zile, să prezinte un raport în baza subiectului dat. După ce Adevărul a făcut public faptul că Veaceslav Bondari, deputat PCRM şi membru al comisiei de anchetă, deţine 110 acţiuni la BEM, Gheorghe Mocanu, deputat PLDM şi membru al aceleiaşi comisii, a declarat că «este important ca membrii comisiei să spună dacă au acţiuni la Banca de Economii şi în alte bănci. Dacă există acest conflict de interese, să-şi suspende activitatea în cadrul comisiei».
Preşedintele comisiei de anchetă, care este şi deputat PCRM, Oleg Reidman, s-a arătat deranjat de această declaraţie, afirmând că această «comisie este aleasă de Parlament. Nu oferim credite, nu specificăm contractorii. De aceea, fiecare dintre noi poate avea sau card salarial, sau alte legături cu băncile. Din această cauză, conflictul de interese aici nu poate fi aplicat şi rog să nu se mai discute, mai ales prin intermediul presei, problema dată», a menţionat Oleg Reidman, adăugând: «comisia a fost aleasă de Parlament şi Parlamentul i-a încredinţat să inspecteze această chestiune». Drept răspuns, Gheorghe Mocanu a sugerat că preşedintele comisiei s-ar «simţi cu musca pe căciulă».
«Mi se pare absolut corect ca membrii comisiei de anchetă care examinează situaţia din sistemul bancar şi de la BEM să facă declaraţii privind lipsa unor conflicte de interese. Dacă va fi nevoie, voi da informaţii în plus. Nu este corect ca membrii comisiei să aibă conflicte de interese, să fie acţionari la o bancă sau alta, sau mai ales la banca pe care o examinează», a specificat Gheorghe Mocanu. Oleg Reidman, însă, a replicat că despre aceasta ar fi trebuit să se anunţe înainte de constituirea comisiei. «Aceasta este discreditarea membrilor comisiei», a încheiat Reidman.

Obligat să cumpere acţiuni?

Ulterior, deputaţii PLDM au sesizat Direcţia Juridică a Secretariatului Parlamentului, anunţând, printr-un comunicat, decizia acesteia: «Membrii Comisiei de anchetă care se află în conflict de interese sunt obligaţi să declare acest fapt preşedintelui Parlamentului, respectiv Parlamentului, în vederea substituirii acestora cu alţi membri». Ei au făcut referire la Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, care obligă demnitarul public să informeze despre existenţa conflictului şeful ierarhic sau organul ierarhic superior, având pentru aceasta la dispoziţie nu mai mult de trei zile. Deşi comunicatul a fost publicat la 15 martie, nu a urmat nicio reacţie din partea persoanei vizate.
Veaceslav Bondari, care deţine 110 acţiuni la BEM, a declarat pentru ZdG că, în cazul său, nu poate fi vorba de un oarecare conflict de interese. Deputatul a explicat provenienţa acestor acţiuni prin faptul că, în 1994—1997, era angajat al BEM şi ar fi primit ordin să cumpere din acţiunile acestei bănci. «Noi, ca lucrători, am cumpărat câte 100 de acţiuni. Socotiţi preţul acţiunii şi suma. Dacă acolo e două-trei mii de lei suma acţiunilor, cum va influenţa? Ori careva interese eu am în banca aceasta?», declară fostul angajat BEM, deputatul Veaceslav Bondari. Totodată, vicepreşedintele comisiei de anchetă susţine că foarte multe persoane au o anumită legătură cu această bancă.
«Dacă privim că cineva deţine acolo un oarecare cont sau primeşte salariul prin card, el tot are conflict de interese? La noi, circa 30% din bugetari primesc salariul prin card, şi atunci care ar putea fi conflictul de interese? Noi vrem să rezolvăm întrebarea, vrem să înţelegem ce-i cu banca, ce a făcut puterea actuală cu banca, care are 56% capital statutar», subliniază deputatul. În aceeaşi ordine de idei, Veaceslav Bondari susţine că soluţionarea problemei BEM e în folosul statului. «Este o bancă ce are filiale practic în fiecare raion, şi nu doar o filială, dar are şi agenţii, şi e clar că, dacă noi hotărâm întrebarea în folosul statului, în folosul populaţiei, va fi foarte bine», spune vicepreşedintele comisiei de anchetă.

BEM — un subiect prea înfierbântat

Pe de altă parte, la întrebarea ZdG, dacă un acţionar are dreptul să fie membru al comisiei de anchetă, mai mulţi experţi au refuzat să ne dea un răspuns exact. Astfel, Oleg Grigoroi, fondatorul Institutului IDEA, ne-a spus că «nu sunt la curent cu aspectele juridice» ale subiectului dat. Valeriu Prohniţchi, directorul Centrului Analitic Expert Grup, ne-a spus că «nu vă pot comenta. În general, nu ne angajăm la subiectul acesta al BEM, pentru că e prea înfierbântat».
Angela Secrieru, însă, expert financiar IDIS, susţine că o persoană care deţine acţiuni la BEM nu poate fi membru al comisiei de anchetă, întrucât este «o persoană direct interesată. Este o axiomă, deoarece e vizibil conflictul de interese». În acest caz, potrivit expertului, persoana trebuie să-şi suspende activitatea. «Dacă persoana nu vrea, cei care au instituit comisia trebuie să ceară ca persoana să fie înlocuită cu altcineva şi să se asigure că nu sunt şi alte persoane interesate în comisie. Trebuie să fie persoane care să nu aibă conexiune cu activitatea băncii», subliniază Angela Secrieru.
În componenţa comisiei de anchetă intră nouă membri: Oleg Reidman (PCRM), Veaceslav Bondari (PCRM), Valeriu Guma (PD), Alexandr Bannicov (PCRM), Vadim Cojocaru (PL), Oleg Garizan (PCRM), Chiril Lucinschi (PLDM), Gheorghe Mocanu (PLDM), Liliana Palihovici (PLDM).
Amintim că decizia de a constitui o comisie de anchetă a fost luată după ce, în 2012, BEM a înregistrat pierderi de peste 300 mil. de lei, iar creditele neperformante au ajuns la peste un miliard de lei. Potrivit datelor Băncii de Economii, numărul de acţiuni ale băncii constituie, în prezent, 23 mil. 709 mii 744 de lei, dintre care 56,13% aparţin statului, 40,82% persoanelor juridice şi 2,79% persoanelor fizice. Dintre acestea, 0,26% sunt acţiuni preferenţiale. Anterior, Vlad Filat a declarat că, pentru o bună funcţionare, e nevoie de o majorare a capitalului social al băncii cu 700 mil. de lei.
Olga BULAT,zdg.md 

Комментариев нет:

Отправить комментарий