Confederația Națională a Sindicatele din Moldova (CNSM) cere Guvernului să majoreze indemnizația pentru nașterea primului copil, cel puțin, pînă la 5 mii de lei. Solicitarea vine în condițiile în care natalitatea în R. Moldova s-a diminuat de trei ori în ultimele 2-3 decenii, transmite NOI.md.
Președintele Consiliului de Femei din cadrul CNSM, Liuba Rotaru, a subliniat pentru NOI.md că astăzi femeile din Moldova renunță să dea naștere mai multor copii din cauză că nu au acoperire materială. ”Înainte femeile nășteau cîte 4-6 copii, dar acum doar unul, cel mult doi. Astăzi indemnizația achitată lunar femeilor pentru întreținerea copiilor constituie 30% din salariu. Dacă femeia, spre exemplu, are un salariu de 3 mii de lei, ea va primi lunar pentru întreținerea copilului doar 900 de lei. Desigur că asta este prea puțin pentru a crește un copil”, a menționat Liuba Rotaru.
În aceste condiții, pe lîngă majorarea salariul minim de existență, sindicatele cer Guvernului să majoreze și indemnizațiile acordate familiilor la naștere. ”Dacă astăzi indemnizația unică la nașterea primului copil constituie 2600 lei, iar la nașterea celui de-al doilea – 2900 de lei, aceasta este prea puțin. Sindicatele cer ca indemnizația să fie de măcar 5 mii de lei pentru nașterea primului copil, nemaivorbind de al doilea sau al treilea copil. Și desigur, că procentul privind indemnizația pentru întreținerea copilului să fie majorat treptat de la 30% la 40%”, a menționat Liuba Rotaru.
Statistica arată că, pe parcursul anului 2012, în R. Moldova s-au născut 31 de mii de copii, față de acum 20-30 de ani cînd anual se nășteau pînă la 90 mii de copii.
Комментариев нет:
Отправить комментарий