понедельник, 4 марта 2013 г.

„Adminstratorii” au hotărât: furăm în continuare


Furatul mijloacelor din depunerile la „Banca de Economii” se făcea în scopul îmbogățirii prim-ministrului Moldovei, Vlad Filat

Ieri, 1 martie, convocându-se în ședință, Adunarea acţionarilor „Băncii de Economii” (56 % din acțiuni aparțin statului) a ales un „nou” Consiliu de Administraţie al instuţiei financiare. Reprezentanţii din partea statului au devenit: secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, consilierul ministrului Finanţelor, Veaceslav Mămăligă, şi şefa Direcţiei Generale Datorii Publice din cadrul Ministerului Finanţelor, Elena Matveeva. Ca să vezi, ce coincidență! Din Consiliul vechi, constituit la începutul lunii iunie, anul trecut, au făcut parte: secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, consilierul ministrului Finanţelor, Veaceslav Mămăligă, şi şefa Direcţiei Generale Datorii Publice din cadrul Ministerului Finanţelor, Elena Matveeva.

Vorba cântecului: pleacă ai noştri, vin ai noștri, noi rămânem tot ca proştii.

Acționarii minoritari vor fi reprezentați, de azi înainte, de Svetlana Basarab și Marina Covaci, ambele cunoscute ca persoane de încredere ale domnului Filat care, astfel, a devenit proprietarul monopolist de facto al acestei ex-bănci de stat. Mai rămânând, prin cumul, și prim-ministru al Republicii Moldova.

Insistența cu care Vlad Filat menține controlul asupra „Băncii de Economii” nu-i de mirare. Din câte se vede, dânsul o consideră un fel de „achizițe onestă”, un „bonus” pentru munca în sudoarea frunții la cârma statului. Se creează impresia că liderul liberal-democraților moldoveni este pur și simplu obsedat de faimoasa frază a lui Ludovic al XVI-lea „statul sunt eu”.

Amintim că principala persoană de încredere a lui Filat, cel care răspunde la numele Victor Bodiu, pe parcursul anului 2012 în mod constant, se poate spune chiar sistemic, înrăutățea situația financiară a „Băncii de Economii”, fapt confimat de numeroasele controale de audit, inclusiv efectuate la comanda instituțiilor internaționale. „Isprăvile” lui Bodiu sunt bine cunoscute de colectivul băncii, este de ajuns să stai de vorbă cu colaboratorii ei pentru a afla detaliile. Oricum, în perioada 2009-2013 banca a acordat credite nerambursabile, fără gaj cuvenit, în suma totală de 1 mlrd. 300 mln. lei. O sumă rotungică, nimic de zis, în marea ei majoritate „evaporată” din „Banca de Economii” pe parcursul anului 2012.

Întrebarea firească este: pentru care motive gruparea Filat a promovat această politică de discreditare a unei bănci de stat? Acum se poate deja constata cu toată certitudinea că treaba se făcea intenționat, pentru a-i impune pe acționarii băncii din rândul persoanelor private să-și vândă acțiunile lui Vlad Filat la un preț scăzut, de nimica. Ceea ce s-a și întâmpla la finele lui decembrie 2012, când Filat a procurat un pachet de acțiuni în valoare de 35 % și a devenit cel mai mare acționar privat al „Băncii de Economii”. Evident, în calitate de șef al Executivului dânsul continuă să dețină și controlul asupra celor 56 % de acțiuni ale statului.

Surse din cadrul „Băncii de Economii” confirmă informațiile, apărute pe Internet, că toată această afacere curat-murdară Filat a efectuat-o prin intermediul businessmanului Ilan Shor, iar acțiunile procurate au fost trecute în conturile unor companii-fantomă. S-a făcut cunoscut și prețul afacerii, circa 30 mln. dolari SUA.

După această „operațiune”, furtul mijloacelor financiare din bancă și, în primul rând, al banilor depunătorilor simpli a crescut considerabil. Situația s-a pomenit într-un impas definitiv în prima jumătate a lunii februarie, când s-a văzut că golul financiar nu mai poate fi acoperit. În plus la toate, Europa a refuzat să aloce bani pentru refinanțarea „Băncii de Economii”.

Prin furt, printr-o ignorare crasă a mecanismelor economice Vlad Filat singur s-a băgat în capcană. Tot ce-i mai rămâne acum este să se cramponeze disperat de putere, să pună bețe în roate acțiunilor anchetei privind delapidarea banilor publici și, în regim de urgență, să fure ceea ce a mai rămas. Probabil, în speranța că banii mari îi vor ajuta să se ascundă în Rusia, România sau Israel.



Autor: Anticorupția Moldova

Комментариев нет:

Отправить комментарий