Curtea Constituţională nu poate convoca şedinţe plenare, întrucît Parlamentul nu şi-a delegat reprezentanţii – Alexandru Tănase
Foto: blogspot.com |
El a reamintit despre faptul că pe 23 februarie au expirat mandatele a patru judecători – Victor Puşcaş, Valeria Şterbeţ, Dumitru Pulbere şi Elena Safaleru. În termenii stabiliţi de legislaţie, Consiliul Superior al Magistraturii i-a delegat, în locul primilor doi, pe Igor Dolea şi Tudor Panţâru.
"În acelaşi timp, Parlamentul nu a numit niciun judecător. Începînd cu luna noiembrie a anului trecut, m-am adresat de nenumărate ori Parlamentului. În conformitate cu legislaţia în vigoare, Curtea Constituţională poate activa în componenţa a patru persoane, dar nu este în drept să desfăşoare şedinţe şi să pronunţe decizii în cazul în care nu este reprezentată una dintre instituţiile abilitate să delege judecători la CC – Consiliul Superior al Magistraturii, Parlamentul sau Guvernul. La ora actuală, Parlamentul nu este reprezentat. Sîntem nevoiţi să aşteptăm pînă cînd Parlamentul va numi măcar un judecător", a menţionat Tănase.
El a mai spus că în situaţia creată, Curtea Constituţională nu se va putea convoca în şedinţă pentru a adopta decizia de dizolvare a Parlamentului, dar nici pentru a recunoaşte rezultatele eventualelor alegeri anticipate. Potrivit preşedintelui CC, în aceste condiţii, nu poate fi examinată nici cererea privind legalitatea interzicerii utilizării simbolurilor comuniste.
"În afară de aceasta, mai avem şi alte adresări care-şi aşteaptă examinarea. Însă, deocamdată, CC rămîne nefuncţională", a declarat preşedintele CC.
La rîndul lor, reprezentanţii partidelor parlamentare spun că nu pun în discuţie chestiunea dată din cauza crizei politice.
Săptămîna trecută, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat jurnaliştilor că "acum în Parlament este război, iar pe timp de război asemenea probleme nu sînt abordate".
Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat pentru reporterul Agenţiei "Infotag" că "Parlamentul cunoaşte despre necesitatea delegării celor doi judecători la CC şi că va examina această chestiune".
"În situaţia actuală, va fi destul de greu de a numi judecătorii la CC, pentru că astăzi nu avem o poziţie comună în Parlament. În acelaşi timp, fracţiunea PLDM pledează pentru depolitizarea instituţiilor statului, inclusiv a CC. Deşi acest lucru nu este prevăzut de legislaţie, noi considerăm că ar fi bine să fie organizat un concurs public pentru aceste funcţii", a declarat Streleţ.
Sursa: NOI.MD
Комментариев нет:
Отправить комментарий